от dedu » 01 Апр 2009, 20:56
Ами Колеги "Африканци" и по-точно малко "стария" но изпитан модел XRV650, но то се отнася същото и за 750,да споделя малко опит който понатрупах от както си купих мотора на "втора употреба".
Горд собственик съм от 5 месеца,минал съм около 600 км до момента и съм прекарал пред компа и нета около 100 пъти повече време от колкото на мотора в движение,търсейки и изучавайки машината.Студа който набрах около него е в пъти повече от студа събиран върху него тази зима.
Аз съм един от тези които се обаждат на Любо за "малко повече информация" и между другото така и разбрах за него.От други форуми и ендуристи.Любак теб визирам.
Както казах когато се представих във форума "имам проблеми с мотора но ще си ги оправя" то това беше за да не досаждам на осталите тук с ремонти на АФРИКА.
Ще използвам дадената дума тук и ще се похваля с нещата които направих по мотора си и нещата които са скапани по него от предния собственик "италианец".
РЕМОНТИТЕ- естесвено всичко си правиш сам и със материали за стотинки когато минава номера.Тоест изцяло гледаш да не влизаш в магазин за мотори и да питаш.
В момента ми се скапа задния амотрисьор.Изтече,Разглобих го и изводите са следните
1.има един шланг от кутията с въздушния филтър,най дебелия до степенката и е затапен.Переодично трябва да се отваря тапата и да се изтича каквото има в него.Пълна гряз и смрад беше при мен.Но трябва да е затапен,защото иначе карбураторите смучат и от там освен през филтъра.
2.Търбичката на амотрисьора за изтичане и вентилация трява да е чиста.Намира се на долния край на пружината,ако все още е там.При мен е била задръстена,уплътнението в горния край скъсано,влиза фин прах и кал,всичко се задръства и стержена започва да работи във мръсна среда.Семерингите се скапват и маслото се събира в кожуха отвън и край.
Като го гледам демпфера,според мен може да се отвори и да се ремонтира защото има капачка но утре ще го водя на майстор да си каже думата.
Друг проблем който срещнах това беше запалването на мотора.Минава на 1 цилиндър и след още 10 метра губи всякаква центровка и спира и другия цилиндър.Отказва да пали или пък е горещ а едвам тупка на смукач и без никаква газ.А си пипнал а пак изгаснал.Стоиш и се молиш да реши да те прибере.
Глупостите които направих за да отстраня този дефект са.
Разопаковах половината кабелаж
минах със спрей почти всички възможни букси (добре че го направих,намерих дефектни)
Източих маслото и демонтирах инпулсните датчици.После прочетох че можело и само да ги замеря без да ги махам,нооо търсех прекъснат кабел все пак.
разглобих и замерих почти всичко което е има някакво отношение със проблема ате много такива.Бутна степенка и мотора се оправя,или обратно.включа фара и се скапва цилиндър.Пълна дезориентация.
И чак като се наложи да ме теглят,че бях тръгнал за пикник с тайфата и мотора тотално отказа за запали,ни на теглене ни на голям акумулатор цели 5 дни,реших да дръпна едната от лулите на свещите.И о чудо,чусе нещо като опит за работа.
Така че един съвет НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ДУМИ НА ПРОДАВАЧ.
Следващ проблем е ключа за свещи на Африката.Аз нямам такъв и след като обикалях града 2 дни в търсене къде ли не и от кой ли не,разбрах че трябва да си го направя.Отне ми 2 часа и 15 лева.
Следва опит за смяна на свещи,Да ама не,За да се смени на предния цилиндър се сваля "отмества в страни" левия радиатор.
Сега вече имам ключ и всеки който има нужда може да се обади за помощ Бургас и региона.
И разбира се не на последно място по важност са "електроните запалвания" CDI- та
При мен едното си отказва когато реши но тук вече е насреща Любо.
За сега го прецаквам да работи запалването но си иска ремонта рано или късно.
Друго което не работеше и се оказа известен проблем са датчиците за резерва.Единия не работеше а другия не винаги.
Разглобих ги и сложих терморезиртори каквито има на магазина,след доста опити горе долу улучих килоомовете но не са най доброто,При студено време работят но лятото незнам как ще е.
Та тук имам въпрос Някой правил ли е ремонт на тези датчици и дали със допълнително съпротивление към самия терморезистор ще се докара точната работа.Сега съм със 1,2 килоома но трябва малко повече,лампите леко светят и стават ярки като падне горивото.
И с ремонтите с малки изключения така.Сега със допълнителните приспособления.
Първо сложих втори ключ който спира изцяло тока и го насочва към алармата ми.Използвах повредена букса на захранването и хем я оправих хем и това.Освен това и прекъсвач на захранването.Алармата си я направих сам с мои си работки.
Още един ключ който прекъсва/свързва степенката.Идеята че имам печка на 12 волта 150 вата за палатката.Ама мотора търябва да работи на място и да дава ток.И така всеки може да каже "мерси " за запаления и подгрят мотор и да тъгне барабар с печката.И тук играе това ключе,винаги симулира пусната степенка и като включиш мотора на скорост,двигателя гасне,Дори и да стискаш съединител.
За куфари огромни няма да говоря,имам си ги,моя система за закачане.
Звук към мигачите защото ги забравям често,Диоди за включени габарити и къси светлини,че и там забравям из града.Схема от светодиоди за състоянието на акумулатора,зареждане,презареждане и разреждане.Ролбар от една напречна тръба.
Конструирах уловители на въздуха от радиаторите да отива на коленете и работи добре но до 70км в час.Слагат се за зимните Бургаски условия и се махат лятото.
И така,проблеми по мотора много и идеи за доработки много.
И пак въпрос.Някой знае ли колко товар като ватове може да износи алтернатора на Африката,за допълнителни фарове и други такива.
ПП. С удоволствие ще споделя опит със всеки от Вас