Trans Alp, Africa Twin, Varadero клуб

Заповядайте да ...

Модератор: Любо Африката

Правила на форума
Умори, погълна, и разврати ни тази непрекъсната гонитба на пазари, пари, и надмощие.Забравихме сякаш, че освен цифри, и всичко друго, мотоциклетът е и средство за отмора.Той е произведение на техническото изкуство, и носител на красота!!
Мартин Манолов

Trans Alp, Africa Twin, Varadero клуб

Мнениеот Любо Африката » 14 Мар 2009, 17:59

Тук ще бъде направен опит за обединяване на всички притежатели на големите ендура на Хонда. Нека всеки, който е запален по магията на тези модели, да се чувства поканен за създаването на такъв клуб.
Ако можете да си го представите,
можете, и да го направите!
Изображение
Аватар
Любо Африката

Re: Trans Alp, Africa Twin, Varadero клуб

Мнениеот forry » 14 Мар 2009, 18:05

Ето, чувствам се поканен... Що ли, при положение, че имам три Ямахи в гаража :lol: Е, успяхте да ме направите хондаджия ;) Признавам си без бой, първото впечатление от скромните 450 км е повече от задоволително! Други впечатления - наесен - като навъртя 15-20000 км с мотора...
forry

Мнениеот Любо Африката » 14 Мар 2009, 21:39

Изображение
Аватар
Любо Африката

Мнениеот ВладиЧ » 14 Мар 2009, 23:10

Само за твоята ли сложи? Ето и от мен малко. :P
http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... 750_02.htm
Приключенията ме поддържат жив!
ВладиЧ

Мнениеот Любо Африката » 15 Мар 2009, 18:14

Изображение
Аватар
Любо Африката

Мнениеот Любо Африката » 17 Мар 2009, 18:52

Африките са три основни модела.
RD 03 J и K -от 88 и 89г.
RD 04 L, M, N -от 90 до 92г.
RD 07 P,R,S,T,V,W,X,Y,1,2-от 93 до 2002г.
Всички модели се разделят на подмодели.
Имат разлики в килограмите, височината на седалката, ел. инсталацията, просвета между земята и двигателя, обема на резервоара и много други.
Като най-ендуро ориентиран е модела RD 03. Единична предна спирачка, най-голям резервоар, пълни настройки на окачването, най-голям клирънс, най-лек, най-голямо предавателно отношение. Двойна запалителна система. Много добре балансиран по отношение на окачване спрямо двигател. Мощност- 50к.с. Тегло- 193 кг.

RD 04- разработен на базата на предишния модел, с повишаване на кубиците и мощноста. Добавен е маслен радиатор и втори спирачен диск отпред. Увеличен е и диаметъра на задния диск. Мощност- 61 к.с. Тегло- 210кг. При този модел се набляга повече на шосейното предназначение на мотора, като OFF-ROAD качествата се загърбват. Окачването е от RD 03, но то вече не може да се справи така добре с повечето килограми и мощност.

RD 07- типичен шосеен мотор с вид на ендуро. Изцяло нова шосейна рама, проектирана да поема скоростни натоварвания. Намален капацитет на резервоара за сметка на по-голям въздушен вилтър. Липсват всякакви настройки по окачването. Заради новата рама центъра на тежеста е много напред, неповратлив в бързи завои, задната гума бързо губи сцепление. Много излишна електроника.Най-мощен алтернатор. Най- добра защита от вятър. Мощност 61 к.с. Тегло- 205кг.
Изображение
Аватар
Любо Африката

Мнениеот ВладиЧ » 17 Мар 2009, 23:34

Абсолютно точно Любак! С пет приказки ги обясни! Напълно съм съгласен с теб!
Пък за себе си мога да кажа, че аз за това съм си избрал RD 07, защото е по-нов, по-шосеен и не е толкова ендуро ориентиран. ;)
ВладиЧ

Мнениеот Любо Африката » 29 Мар 2009, 19:26

Колеги V-образни, не се притеснявайте да задавате технически, ремонтни, и всякакви други въпроси за моделите. До колкото мога ще отговарям, ще помагам със съвети, а също, и всеки който се е сблъквал с проблема, ще каже по нещо. Темата е създадена точно за това, да си помагаме взаимно. От това можем само да спечелим! Сега получавам запитвания по различни начини, по телефона, на лични съобщения, на пощата ми!? И какво става? Отговарям, проблема се решава, но решението си го знаем само двама души. Струва ми се егоистично спрямо другите!!
Изображение
Аватар
Любо Африката

Мнениеот SOTY » 01 Апр 2009, 13:26

Любо, хайде един въпрос от мен. В другия форум бях писал, че тази година май ще я поотпиша от пътувания, защото отпътувах бързо-бързо за Киргистан и ще седя дълго май... Та Варадерото си седи кротко на централна стойка в гаража и чака момента да го разходя. Та въпроса ми е - като преседи дълго, примерно няколко месеца, следва ли да правя нещо по-специално, за да го запаля по-лесно (освен , че трябва добър акумулатор) ??
SOTY

Мнениеот Любо Африката » 01 Апр 2009, 19:13

Ами освен хубав акумолатор, ще трябва да пуснеш и бензина. Това е!
Изображение
Аватар
Любо Африката

Мнениеот dedu » 01 Апр 2009, 20:56

Ами Колеги "Африканци" и по-точно малко "стария" но изпитан модел XRV650, но то се отнася същото и за 750,да споделя малко опит който понатрупах от както си купих мотора на "втора употреба".
Горд собственик съм от 5 месеца,минал съм около 600 км до момента и съм прекарал пред компа и нета около 100 пъти повече време от колкото на мотора в движение,търсейки и изучавайки машината.Студа който набрах около него е в пъти повече от студа събиран върху него тази зима.
Аз съм един от тези които се обаждат на Любо за "малко повече информация" и между другото така и разбрах за него.От други форуми и ендуристи.Любак теб визирам.

Както казах когато се представих във форума "имам проблеми с мотора но ще си ги оправя" то това беше за да не досаждам на осталите тук с ремонти на АФРИКА.
Ще използвам дадената дума тук и ще се похваля с нещата които направих по мотора си и нещата които са скапани по него от предния собственик "италианец".
РЕМОНТИТЕ- естесвено всичко си правиш сам и със материали за стотинки когато минава номера.Тоест изцяло гледаш да не влизаш в магазин за мотори и да питаш.
В момента ми се скапа задния амотрисьор.Изтече,Разглобих го и изводите са следните
1.има един шланг от кутията с въздушния филтър,най дебелия до степенката и е затапен.Переодично трябва да се отваря тапата и да се изтича каквото има в него.Пълна гряз и смрад беше при мен.Но трябва да е затапен,защото иначе карбураторите смучат и от там освен през филтъра.
2.Търбичката на амотрисьора за изтичане и вентилация трява да е чиста.Намира се на долния край на пружината,ако все още е там.При мен е била задръстена,уплътнението в горния край скъсано,влиза фин прах и кал,всичко се задръства и стержена започва да работи във мръсна среда.Семерингите се скапват и маслото се събира в кожуха отвън и край.
Като го гледам демпфера,според мен може да се отвори и да се ремонтира защото има капачка но утре ще го водя на майстор да си каже думата.
Друг проблем който срещнах това беше запалването на мотора.Минава на 1 цилиндър и след още 10 метра губи всякаква центровка и спира и другия цилиндър.Отказва да пали или пък е горещ а едвам тупка на смукач и без никаква газ.А си пипнал а пак изгаснал.Стоиш и се молиш да реши да те прибере.
Глупостите които направих за да отстраня този дефект са.
Разопаковах половината кабелаж
минах със спрей почти всички възможни букси (добре че го направих,намерих дефектни)
Източих маслото и демонтирах инпулсните датчици.После прочетох че можело и само да ги замеря без да ги махам,нооо търсех прекъснат кабел все пак.
разглобих и замерих почти всичко което е има някакво отношение със проблема ате много такива.Бутна степенка и мотора се оправя,или обратно.включа фара и се скапва цилиндър.Пълна дезориентация.
И чак като се наложи да ме теглят,че бях тръгнал за пикник с тайфата и мотора тотално отказа за запали,ни на теглене ни на голям акумулатор цели 5 дни,реших да дръпна едната от лулите на свещите.И о чудо,чусе нещо като опит за работа.
Така че един съвет НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ДУМИ НА ПРОДАВАЧ.
Следващ проблем е ключа за свещи на Африката.Аз нямам такъв и след като обикалях града 2 дни в търсене къде ли не и от кой ли не,разбрах че трябва да си го направя.Отне ми 2 часа и 15 лева.
Следва опит за смяна на свещи,Да ама не,За да се смени на предния цилиндър се сваля "отмества в страни" левия радиатор.
Сега вече имам ключ и всеки който има нужда може да се обади за помощ Бургас и региона.
И разбира се не на последно място по важност са "електроните запалвания" CDI- та
При мен едното си отказва когато реши но тук вече е насреща Любо.
За сега го прецаквам да работи запалването но си иска ремонта рано или късно.
Друго което не работеше и се оказа известен проблем са датчиците за резерва.Единия не работеше а другия не винаги.
Разглобих ги и сложих терморезиртори каквито има на магазина,след доста опити горе долу улучих килоомовете но не са най доброто,При студено време работят но лятото незнам как ще е.
Та тук имам въпрос Някой правил ли е ремонт на тези датчици и дали със допълнително съпротивление към самия терморезистор ще се докара точната работа.Сега съм със 1,2 килоома но трябва малко повече,лампите леко светят и стават ярки като падне горивото.

И с ремонтите с малки изключения така.Сега със допълнителните приспособления.
Първо сложих втори ключ който спира изцяло тока и го насочва към алармата ми.Използвах повредена букса на захранването и хем я оправих хем и това.Освен това и прекъсвач на захранването.Алармата си я направих сам с мои си работки.
Още един ключ който прекъсва/свързва степенката.Идеята че имам печка на 12 волта 150 вата за палатката.Ама мотора търябва да работи на място и да дава ток.И така всеки може да каже "мерси " за запаления и подгрят мотор и да тъгне барабар с печката.И тук играе това ключе,винаги симулира пусната степенка и като включиш мотора на скорост,двигателя гасне,Дори и да стискаш съединител.
За куфари огромни няма да говоря,имам си ги,моя система за закачане.
Звук към мигачите защото ги забравям често,Диоди за включени габарити и къси светлини,че и там забравям из града.Схема от светодиоди за състоянието на акумулатора,зареждане,презареждане и разреждане.Ролбар от една напречна тръба.
Конструирах уловители на въздуха от радиаторите да отива на коленете и работи добре но до 70км в час.Слагат се за зимните Бургаски условия и се махат лятото.

И така,проблеми по мотора много и идеи за доработки много.

И пак въпрос.Някой знае ли колко товар като ватове може да износи алтернатора на Африката,за допълнителни фарове и други такива.

ПП. С удоволствие ще споделя опит със всеки от Вас
dedu

Мнениеот dedu » 01 Апр 2009, 20:59

Ето един линк който аз ползвам често

http://www.africatwin.ru/about/

Скоро публикуваха "мануал" и на руски,добър е. :)
пет лева пари за гориво ли са ? ? ?
dedu

Мнениеот johnyork » 01 Апр 2009, 23:47

Тези терморезистори са ми малко странни !
Би ли обяснил как точно се ползват за измерване на горивото.
Нямам Африка Все още :( но ми е интересно как са го направили!
"А кое е добро, Федър,и кое не е добро —трябва ли да искаме от когото и да било да ни каже тия неща?"
johnyork
Site Admin

Мнениеот dedu » 02 Апр 2009, 10:08

Терморезисторите се използват не само на "Африката" а на почти всики модели автомобили с малки изключения, за измерване на резервата, освен по стария метод с поплавък където контактора за включване на ел веригата е изнесен извън резервоара.Ако е вътре,може да възникне искра в загазованата среда и парите се разширяват "горят" гърмят" преди да са стигнали до цилиндрите и така автоматично да се превърнем в космонавти на ниска орбита.

Принципа на терморезистора е следния.При различна околна темепература подава различно съпротивление.Значи при студено е с много високо съпротивление и ток почти не минава към крушката.При топло, съпротивлението пада до толкова че крушката може да свети.Проблема на терморезистора "теристор" също му казват е че няма достатъчно мощност 'ампераж' за да захранва крушка без да изгори и затова се слагат релета които усилват ампеража без да товарят терморезистора.

бензина както знаем подържа ниска температура и е винаги студен.И докато терморезистора е в него се намира в студена среда и не пропуска ток.При моторите обикновено резервоара е над двигателя,което значи че въздуха вътре е топъл и когато бензина намалее и теристора остане на "сухо" се загрява и съответно пуска ток по веригата за да се включи лампата за резервата.
самия датчик е една малка капсула която изглежда яка но се мачка лесно.За да се провери дали работи нормално е необходимо просто да му се замери съпротивлението при стайна температура 25 градуса и при "чешмяна" температура от 7,10 градуса.
Аз купувам готови терморезитори от магазина с точно определеи килоомове които запоявам директно върху старите и пак ги навивам в резервоара.В началото доста изгорих имайки глупоста да им подавам директно напрежение 12 волта и закача 5 вата крушка за да правя пробите.Горките издържаха само по 2 опита и край с живота им.Изглеждат като главички на карфици с два дълги черни косъма на тях за проводници.След това започнах да ползвам релето на Афиката и досега вече 2 месеца всичко работи но лампичките леко светят когато има гориво.Това значи че трябва да сложа терморезстори с малко по голям ОМ.
Има и по "яки" терморезистори като някакви руски за които съм чувал но немога да намеря,които могат да се ползват директно но пак си е важно Омовете им.
Терморезистор идва от "термо" = температура и "резистор" = съпротивление.

Надявам се да съм бил полезен.
Последна промяна dedu на 02 Апр 2009, 11:52, променена общо 1 път
dedu

Мнениеот ВладиЧ » 02 Апр 2009, 10:11

То на колегата определено му е побеляла косата от тая Африка. :lol: :lol: Явно е намерил да вземе най-скапаната и неподържана Африка Туйн в целият свят! ;) Това е феномен определено!
Сигурен съм, че ако се съберат и изброят ВСИЧКИТЕ повреди, на ВСИЧКИ Африки в България, то те ще бъдат по-малко от повредите по неговата! :D :D :D
ВладиЧ

Мнениеот dedu » 02 Апр 2009, 10:19

Така е колега Владич,ама пък какъв опит ще натрупам с "Африките" :lol:
За италианците съм чувал че карат до синьо и хвърлят.И затова не трябва да се купува мотор от там.
Е, аз си купих :lol:
dedu

Мнениеот forry » 02 Апр 2009, 10:43

Колега, защо не сложиш механични датчици? На мен Любо ми предложи този вариант като по-удачен и определено се възползвах! Само още свиквам коя лампа на колко литра се включва, но поне шансът да не светнат е сведен до минимум.
А за италианците си прав - превръщат МПС-то в скрап след което го засилват към източния пазар... Трета кола купувам "нов внос" от Италия. Мани, мани, ужас! Затова мотори само то Швейцария, Германия, Дания и тук-таме от Холандия - по-скъпи са, но са по-бецпроблемни ;)
forry

Мнениеот dedu » 02 Апр 2009, 11:52

Сега се връщам от майстор по амортисьори и по точно демфери.
Задния демпфер,кйто е газовомаслен,може да се ремонтира,не е запечатан,има си метална капачка под която стои затварянето чрез зегер.ОБАЧЕ моя не може защото стержена е протрит до метал и му е паднала циментацията.

Сега пускам един вид обява.ТЪРСЯ заден амортисьор или демпфер за XRV650 Africa twin.
Също приемам съвети от къде да търся на приемливи цени.

Благодаря предварително Иван Бургас

Колега,ами то май скоро датчици няма да ми трябват,но като оправим елктроното ще дискутираме и това с колегата Любо.
Последна промяна dedu на 02 Апр 2009, 11:55, променена общо 1 път
dedu

Мнениеот go6o » 02 Апр 2009, 11:54

Винаги ми е било чудно , кое налага ползването на бензинова помпа при Африката, а при Транса не... не е ли излишно усложнение това? И какви са генералните разлики между Транс И Африка 650 например , едното по default си е хард , ама на хартия как стоят нещата ?
Аватар
go6o

Следваща

Назад към Форум на мотопътешественика