Машина с привкус на носталгия - Yamaha XJ 900 F

Кой е по, по, най?

Модератор: Любо Африката

Машина с привкус на носталгия - Yamaha XJ 900 F

Мнениеот forry » 10 Яну 2010, 20:16

Ще започна оттам, че нямам любима марка мотоциклети, така както нямам и любима марка телефони, коли, паста за зъби, самобръсначка... При мен всичко е продиктувано от моментното ми настроение, финанси и ред случайни обстоятелства.
Та по пътя на чистата случайност станах собственик на един Хикс Джей 900, който купих основно, защото в момента имах в джоба хилядата и нещо лева, за които успях да го спазаря, защото двигателят му беше в перфектно здраве (за разлика от всичко останало), палеше само при чукването на стартера и въобще имаше вид на машина с изключително запазен двигател! Видът му беше умопомрачителен - предният собственик беше катастрофирал доста сериозно и челно, а прекупвачът се беше постарал да замаже пораженията, естествено с почти никакъв успех. Криви колове, крив преден диск, криво кормило, изпочупен спойлер и слюда (лепени и рязани като в час по трудово), изпочупени мигачи и ръчка за съединителя, скъсен преден калник... Жалка картинка... Идеята беше да го закърпя надве на три, да го паркирам на двора и вечер, когато ме засърби, да мога да врътвам по няколко кръгчета в "махалата". Тъй като имам "щастието" да живея на точно 30 км от гаража, в който държа истинските си мотори и не мога просто ей така да врътна едно кръгче като повечето хора-реших, че Хикс Джея ще свърши тая работа. Хем е евтин и стар, хем няма фасон, та се надявах да не представлява интерес за местните апапи...
С безценната помощ на Явор (всеизвестният като Old Easy Rider) и сервизните услуги на Илко и Сево (един от малкото сервизи, от които съм доволен, а аз смея да твърдя, че в София почти няма място, на което да не са ми правили мотор), моторът си стана...мотор! След като го и покарах няколко хиляди километра, реших, че това е съвсем "истински" мотор и го прибрах в гаража при истинските ;) Е, после пак нямаше с какво да си правя кръгчета в махалата докато не си купих една Жигула, но това вече е друга тема...
След като миналата година новата ми придобивка измина тестови изпитания от около 5000 км, твърдо реших, че това ще е един от основните ми далекобойни мотори през сезон 2010.
Та по същество:
Става въпрос за XJ 900 F, произведен през далечната 1987 г. Четири цилиндров редови двигател, 98 к.с., въздушно-маслено охлаждане, кардан, 22-литров резервоар!
Плюсовете, които ме грабнаха в тази машина са: на първо място изключително простичкото устройство на всичко-без водно охлаждане, без бензинова помпа, без почти никаква електроника, карданно задвижване, достатъчно голям резервоар (сигурно съм един от малкото хора, които само заради малък резервоар са продавали мотор :mrgreen: ). Голям плюс за мен се явява и ниската себестойност и архаичният вид на мотора, което ми позволява да го оставям тук и там при пътуване, без много да му мисля.
Изключително плавна возия, удобна стойка, достатъчна ветрозащита, удовлетворяваща мощност, много приятен разход (между 5 и 6/100). Достатъчна максимална скорост (докъм 160 си върви без проблем, а повече на мен не ми трябва).
За следващият сезон съм го оборудвал с багажник "Капа" и три 44 литрови куфара. Подготвил съм му нов съединител, масло и акумулатор, както и мнооооого километри за покоряване :D
Основният минус, който аз лично открих в тази моторетка е, че е с тънка задна гума (както са впрочем и всички мотори от тези времена) - 120-ка, което го прави леко проблемен при лягане в завои, но...и аз не съм състезател ;)
След като успя да ми влезе под кожата (и ме остави отново без моторетка за в махалата), мисля този сезон да заложа на него и на Африката, пък в края на сезона ще правим равносметките.
Ето ги и единствените снимки, които имам на "грозното пате":
Изображение
Изображение
forry

Re: Машина с привкус на носталгия - Yamaha XJ 900 F

Мнениеот Любо Африката » 10 Яну 2010, 21:30

А, наздраве за хубавия мотор! За жалост времената на истинските мотори (като този, Z 900/ 1000, CB 900/ 1100, GS 850/ 1100, XS 1100, Benelli Sei 750/ 900, ....) отминаха, добре че останаха ценителите-познавачи.
Ако можете да си го представите,
можете, и да го направите!
Изображение
Аватар
Любо Африката

Мнениеот forry » 10 Яну 2010, 21:40

Не знам... Никога не съм имал претенциите да съм с "правилно" мислене, но когато преди три години обикалях с 18-20000лв в джоба наличните в София представителства за мотори, нищо не можа истински да ми грабне окото и да ми погъделичка душата, за да го купя... Обикновено като кажа, че нищо от магазина не ми харесва, ми опонират, че видиш ли гроздето щото било кисело и т.н. Не е това... Просто истинските, мъжкарски и здрави мотори вече не ги произвеждат...
forry

Мнениеот go6o » 10 Яну 2010, 23:51

Абе има тук там - XJR , CB , Bandit , ZXR ... ама нещо мотор , с вид на комбинация от детска играчка и бижу , не ме ангажира душевно , отделно при мен си го има и финансовия проблем , та ги следя по скоро от статистическа гледна точка , не че не съм карал нови мотори . Ще драсна някой ред и за БМВ К100 , модел който на мен ми е дългогодишна слабост , а и след като понавъртях километри с него , мога да кажа че отговаря на критерите ми за мототурист. Даже скоро ще ги покараме паралелно с XJ a :D .

п.п. Това е от едно скорошно пътуване :

Изображение

Дедко с 25 години по нов мотор Дукати , току що закупен от магазина , разликата в цените е 10 пъти , бяхме странна двойка . А принципно другата страна на медала е - еднакъв разход , безпроблемно пътуване , всеки си се кефеше на собственият мотор , само че аз не се притеснявах да оставям моя където ми падне , без да го мисля . При предишни пътувания пък карахме и двамата Априля РСВ 1000 ... ВАЖНОТО Е МОТОРА ДА ТИ НОСИ РАДОСТ !!! :mrgreen:

п.п.п. Тая последната снимка на Власинското езеро е май :?:
Аватар
go6o

Мнениеот forry » 11 Яну 2010, 00:34

В интерес на истината Хикс Джея си е от същия клас и същите години като бавареца, но съм склонен да се съглася, че БМВ-то е с по-добри технически показатели... Ако знаеш колко дълго гледах едно БМВ като твоето, но тогава цената му беше космическа и излезе Хикс Джея и... те така ;)
П.п. Първата снимка е точно на Власинското езеро - возих дъщеря ми един слънчев априлски ден (по-бавно каране никога не съм правил - 60 и в редки случаи тайно вдигна 80-90, докато ме разкрият :lol: ), а втората е, на серпентините след Власина на спускането към Сурдулица. С Киро се бяхме запътили към Косово...
forry

Мнениеот ВладиЧ » 11 Яну 2010, 10:57

Крейзито - Жоро от Враца е фен точно на този модел Ямаха, но 1200 см3. ;) Той е регистриран и тук в този форум, но не пише. С този мотор ходи до Сирия и на много други места, и бая километри навъртя. :)
Приключенията ме поддържат жив!
ВладиЧ

Мнениеот go6o » 22 Яну 2010, 00:45

Онова е май FJ , и е с верига , то и Фори има такова ( май е малко в насипен вид сега ...) .
Аватар
go6o

Мнениеот forry » 22 Яну 2010, 01:51

Е, де! В насипен вид! :lol: Просто трябва да се разработва след основния ремонт, пък аз нямам това търпение! Е, има още някои дреболии, които си му трябват, като нови спирачни маркучи, гуми, карбуратори, верига, пиньони, гражданска :mrgreen:
В интерес на истината двата мотора имат доста различна возия и поне за мен стоят на пътя и возят по съвсем различен начин.
forry

Мнениеот go6o » 24 Яну 2010, 01:43

Е какво чакаш , пиши "Машина с привкус на носталгия" 2 :D ...
Аватар
go6o

Мнениеот forry » 24 Яну 2010, 11:43

И това ще стане, като му дойде времето ;) Просто в момента работя над един проект наречен "С Жигула в Чечня 2010", та сега нещо съм вперил взор в друга намираща ми се под ръка антика :mrgreen:
forry

Мнениеот ВладиЧ » 24 Яну 2010, 12:08

Тая Чечня ти е влязла под кожата. :lol: Ако искаш да ти предложа още две подобни теми. Например "С велосипед в Чечня", или "Пеш в Чечня"... ;)
Приключенията ме поддържат жив!
ВладиЧ

Мнениеот forry » 24 Яну 2010, 18:07

Аз съм от мързеливите туристи! Предпочитам ППС-то ми да е МПС :lol:
Всъщност, всяко нещо при мен, си има своето логично и прагматично обяснение - Защо Жигула? Защото е с поне 10 пъти по-ниска стойност от Африката и ако някъде вземе, че "изчезне" няма да ме е яд! Защото е местно возило и няма да бия толкова на очи! Защото "майстори" и части по тези земи дал Господ и няма да се притеснявам ако нещо вземе, че се сговняса! Всичко останало е с по-абстрактно обяснение, с което не мисля да занимавам аудиторията.
Апропо, другата ми идея за некомерсиална дестинация беше Алжир, но тъй като калкулацията показа зловещи цифри, се спрях на по-евтиния и по-близък вариант ;)
П.п. Както и да е. Това е тема, която не мисля да коментирам. Не търся съвет, нито компания... Просто обясних защо на този етап съдбата на Еф Джея ми (както и влагането на пари в него), изобщо не ме вълнува!
forry

Мнениеот go6o » 24 Яну 2010, 18:47

То и на кон е готино , ама през тия граници и с формалностите , няма как да стане :lol: . Жулиетата е логичен избор за там , но предпочитам да си карам мотора в други посоки за сега , не само че възможностите намаляват прогресивно, а изглежда и по безопасно :mrgreen: .
Аватар
go6o

Мнениеот forry » 03 Фев 2010, 16:20

Моторът вече е с нова слюда и спойлер, че старите бяха претърпяли доста демиджи ;) Остава да намеря къде да му боядисам спойлера в точния сиво-син цвят, че в момента е черно-червен и грозното патенце съвсем ще замяза на мотор! :lol:
forry

Мнениеот barni » 31 Май 2010, 21:39

Мотора има ли някакви надписи като на японски,странично на капаците(мисля че беше)? Защото много прилича на един мой мотор,на когото собственика направи челен удар.Ако е той,мога да ти кажа цялата му история(поне в BG).Даже май , пазя страничните стойки за куфарите.
barni

Мнениеот forry » 31 Май 2010, 22:02

Със сигурност говорим за един и същ мотор! Част от историята я знам по една случайност, но и ми било интересно да науча другата част. Наистина го купих нескопосано възстановен след челен удар, а стойка и куфари вече имам ;)
Даже преди десетина дни Гошо му навъртя едно 3000-3500 км по балканските чукари без да се е оплаквал особено...
forry

Мнениеот go6o » 01 Юни 2010, 12:19

Аре ю толкинг ту ми ???

Изображение

Millenium Falcon , в цялото му великолепие , или по известният като Брус Ли , по тия ширини ...
Аватар
go6o

Мнениеот barni » 01 Юни 2010, 21:09

Те това е мотора :P !
barni

Мнениеот go6o » 07 Юли 2010, 13:20

До 100 км/ч - разход 4.6 л/км - който не вярва - да не вярва ... . За карбураторен мотор на тия години , 900 куб/см - страхотно ! Благодарение на това си позволих по време на балканският трип да ям повече и да имам малко джобни пари :lol:
Аватар
go6o

Мнениеот martin_moto » 18 Авг 2010, 17:26

Браво - Пичове............радвам се,че има хора все още ценящи яка техника пък нека да е вече поостаряла както казват. Поостаряла но доказана и със своите добри дадености.
Някои ме познават , с някои ще се запознаем.
Владич знае какви големи пътувания правя понякога с моето БМВ - К 100 ЛТ с двоен АБС.
Като бивш / Авто - мото състезател / мога да кажа ,че карам вече грамотно но доста бързичко на моменти..............с БМВ-то тръгнали да пътувам надалеч карам с нормално темпо - но отдаде ли ми се възможнос мога с часове да карам в диапазона на 150 , 170 , 200 км/ч и то със часове,часове.
Владич.........ти поне си близо до Велинград , трябваше да запалиш Африката и да дойдеш на Масажи , Барбекю и студена биричка- :lol: .
Ето няколко снимчици от моето верно и неуморимо конче............................................
Picture 086.jpg
Picture 086.jpg (203.11 KiB) Прегледано 62 пъти
,
Picture 088.jpg
Picture 088.jpg (120.48 KiB) Прегледано 62 пъти
,
Picture 084.jpg
Picture 084.jpg (24.1 KiB) Прегледано 62 пъти
,
22dcfe973792916657f8fcf6e16ded44.jpg
22dcfe973792916657f8fcf6e16ded44.jpg (47.38 KiB) Прегледано 62 пъти
Аватар